четвер, 26 січня 2017 р.

Аплікація "Снігур"

Взимку, як тільки випадає перший сніг, з’являються в Україні красиві птахи, з яскраво – червоними грудками. Це снігурі.

Ім’я своє снігур дістав від слова „сніг”. Адже ці  пташки, за народним повір’ям – перші вісники зими і снігу.
Снігур – звичайний осілий птах Карпат і зимуючий птах на всій території України. Дивно якось виходить: снігурі прилітають до нас на зимівлю, в той час як багато птахів, навпаки, відлітають в теплі краї. Виявляється, наші краї для снігурів уже теплі краї: літом вони майже всі відлітають на далеку Північ, де зима дуже холодна. Там снігурі звивають гнізда і виводять пташенят. А восени всім сімейством вони прилітають до нас. Оселяються в хвойних лісах, але взимку нерідко зустрічаються в зелених зонах і садах населених пунктів.
Тримаються невеликими зграйками (7-10 птахів у кожній). Живляться різними ягодами, бруньками, насінням деревних і чагарникових рослин.
Снігурі – птахи не тільки красиві, а й солідні: ніколи не поспішають, не метушаться. І до того ж рицарі: самці, які б не були голодні, завжди поступляться кращими  гронами  горобини самиці.
Перелітаючи з дерева на дерево і наспівуючи свої приємні пісні  снігурі дуже оживляють зимові ліси, сади, парки. Як тільки зграйка снігурів перелітає на нове місце і сідає на верхів’я дерев чи кущі, вони одразу починають перегукуватись – аби легше було зібратися докупи. З наближенням темряви вся зграйка відлітає куди-небудь на дерева чи кущі де і ночуює, сховавшись в густих гілках.
Зимою снігурі, як і синиці прилітають до людського житла. Спокійно обробивши одне дерево, снігурі перелітають на сусіднє. І роблять це по команді вожака, якого птахи неухильно слухаються.
Снігурі
В лісі, в скверах, на алейках
птиці в чорних тюбетейках.
– Прилетіли снігурі!
 – Це зима на порі…
Ой, які вони цікаві:
По-смішному  величаві.
Кажуть, якщо їх нема,
То не скоро ще зима…
Сірі та червоногруді
–   Дю-дю- дю, – гукають, – дю-ді…
А самі аж із тайги
принесли до нас сніги…
 От за це ми їх із вами
й називаєм снігурами.
                                                 Дмитро Білоус
Сьогодні на уроці трудового навчання ми робили аплікацію "Снігур". Всі діти дуже старалися! Аплікації вийшли красиві, яскраві, казкові!

1 коментар:

Unknown сказав...

Дуже-дуже гарні роботи! Молодці діти! :))
Дякую Оксані Володимирівні за цікаві уроки! *))